Chili con carne, hva hadde vel høsten vært uten? Chili con carne er typisk TexMex, altså "Texas-Mexikansk", og kanskje USAs vanligste og kjæreste kjøttgryte. Det er lett å lage en stor porsjon, og passer derfor ypperlig om man har mange munner å mette. Her kommer min versjon av pappas oppskrift.
Chili con Carne
Til 4-6 porsjoner trenger du:
400 g kjøttdeig
2 bokser hakket tomat
1 boks brune bønner eller kidneybønner
1 stor løk
2 fedd hvitløk
ca 1 ss chilipulver (tilpass etter smak)
1 ss spisskummen
1 ss kakao (kan sløyfes)
1 ss Worcester sauce (kan sløyfes)
1 ts oregano
1 ts sort pepper
salt
olje til steking
Hell bønnene over i et dørslag og skyll dem godt og la renne av. Eller, om du koker dem selv, pass på at du ikke koker dem for lenge. Hakk løk og hvitløk, og ha over i en tykkbunnet kjele med olje. La steke på medium høy varme til løken er blank. Ha i kjøttdeigen og stek til den er brun.
Reduser varmen og ha i spiskummen, chilipulver, pepper, kakao, Worcester sauce og bland godt sammen. Tilsett de hakkede tomatene og la det hele småkoke på lav varme. Jo lenger du lar gryta stå og koke, dess bedre blir gryta. Tommelfingerregelen sier minst en time. Spe på med litt vann underveis om behov.
Tilsett bønnene og la småkoke ca 5 minutter, til bønnene er gjennomvarme. Gryteretten kan lett lages mer økomomisk med mer bønner og mindre kjøtt, eller vegetar ved å droppe kjøtt helt og heller ha mange forskjellige typer bønner i.
Om det blir rester tåler chili con carne veldig godt å stå i kjøleskapet et par dager. Jeg vil tørre å påstå at den faktisk blir enda bedre etter minst en natt i kjøleskapet. Retten egner seg også godt til å fryse ned.
God helg og god middag!
Hei, Camilla!
SvarSlettBra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no
Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no
Hilsen Magne i VG
Takk Magne! Så artig!
SlettHvis jeg skulle doble mengden kjøttdeig skal jeg bare doble alt det andre også?
SvarSlettJa, da får du dobbel porsjon. :-)
SlettMen pass på å smak til med chili, så du får den styrken du ønsker.
SlettHva med hvitløken, det blir ikke for mye med 4 fedd hvis jeg dobler oppskrifta?
SlettHva er det kakaoen gir denne retten?
SlettNår du har fire bokser med hakket tomat syns jeg ikke fire fedd blir for mye. Kakao syns jeg at gir det lille ekstra! Men kan droppes om du ønsker.
SlettFolkens, Kvitlauk blir det aldri for mye av! Jeg hadde doblet mengden hvitløk, minst!
SlettHjem å lage middag! Dette så og hørtes veldig godt ut :-)
SvarSlettSikkert godt dette her, men jeg ville droppa bønnene ;)
SvarSlettHehe. Chili sin Carne?
SlettCarne er vel kjøtt da!
SlettKjempefin oppskrift! Og en chilli con carne uten bønner er vel som en fårikål uten kål ;)
SvarSlettSer veldig godt ut! Har du oppskriften på maisbrød også?
SvarSlettSå hyggelig! Oppskriften på maisbrød blir lagt ut senere idag. :-)
SvarSlettOm jeg bytter ut kjøttdeig med fisk, f.eks torsk eller sei, tror du det funker?
SvarSlettTil denne retten kan du bruke hva som helst: Kjøtt eller fisk...
SlettJa, det tror jeg kan bli en spennende rett! Men om du skal bruke fisk så vent med å ha i fisken tilslutt, og la den trekke kun i noen minutter før gryten serveres (hvor lenge kommer an på størelsen på fiskebitene). Har du i fisken for lenge før servering kan den bli fort bli seig;)
SlettSer skikkelig godt ut, må prøves en kald hustrig dag. Jeg har forsøkt å lage enchiladas fra bunn med littegrann 70 % kokesjokolade, og sjokoladen ga en helt spesiell og rund smak, så jeg tipper kakaoen gjør noe av det samme.
SvarSlettmmmm! kommer maisbrød oppskrift snart???
SvarSlettJa, oppskrift kommer ikveld!
SlettDu reddet middagen idag.Det smakte utmerket:) :) SW.
SlettSå hyggelig å høre! :)
SlettJeg skal prøve den jeg oxså. Tusen takk for oppskriften.
SvarSlettFra
Jessica :)
Jaja, TexMex chili er ikke i naerheten av dette men det funker sikkert for dere i Norge...Alt er jo Taco.....
SvarSlettdet er kjempe godt..
SvarSlettJeg har ikke funnet maisbrødoppskriften din, som du skulle legge ut i går, så ta forsøker jeg noen andre sin oppskrift.
SvarSlettDen ligger under "Brød" på høgre side :)
SlettÅ, det var synd du ikke fant den. Oppskriften ligger som nevnt under etiketten "brød". For å komme til forsiden min kan du trykke på bloggoverskriften "Lime & Chili", og da kommer nyeste innlegg opp. Jeg har også lagt inn en hyperlink til maisbrød i teksten på chili con carne oppskriften.
SlettJEg husker jeg laget denne rette på 80 tallet men da brukte jeg oksekjøtt og tørket chili,,det ble veldig sterkt...);:
SvarSlettDu er så flink Camilla! Blir Chili con Carne og maisbrød i helgen :)
SvarSlettNotebooks in paper quality and overall build, with cleanly woven binding and a nicely textured cover that opens flat. http://l9nwycp0h4.dip.jp http://3mw4znjo1z.dip.jp http://5o5n7jolst.dip.jp
SvarSlett