fredag 24. februar 2012

Endelig fredag og amerikanske blåbærmuffins!

Noe av det beste med å ha fulle dager hele uken, er den fantastisk befriende følelsen av fredag! For meg er dagen nesten hellig, og om jeg har mye pensum å komme igjennom, så leser jeg heller litt ekstra på lørdag. Det er også en fin dag for å unne seg noe litt ekstra godt til formiddagskaffen eller til "Gullrekka"  på kvelden.

Amerikanske muffins er ikke like søte som norske muffins, og disse har litt grovt mel i - som blant annet gjør at de metter mer og er mer næringsrike! Og i denne oppskriften har det lurt seg inn en ekstra ingrediens - nemlig appelsinskall - som gjør dem ekstra gode, spør du meg...


Amerikanske blåbærmuffins

3 1/2 dl siktet hvetemel
2 1/2 dl sammalt hvetemel
1 1/2 dl sukker
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
en klype salt
1 egg
2 1/2 dl surmelk (f. eks kefir eller skummet kulturmelk)
1 dl nøytral olje (f. eks rapsolje)
1 ts vaniljeekstrakt
3 1/2 - 4 dl blåbær (frosne eller friske)
raspet skall fra 1 appelsin (eller sitron)

Bland sammen egg, surmelk, olje og vaniljeekstrakt i en bolle. I en annen bolle, bland sammen mel, sukker, bakepulver, natron, salt og raspet appelsinskall. Pass på at du kun rasper av det gule av skallet, og ikke det hvite som gir bitter smak. Rør det våte og det tørre forsiktig sammen før du vender inn bærene med en slikkepott. Fordel muffinsformer på et bakebrett (gjerne et muffinsbrett) og ha i en solid spiseskje med røre i hver form. Stekes midt i ovnen på 190oC i 20 - 25 minutter. La muffinsene stå og avkjøle i 5 - 10 minutter før servering. Oppskriften gir ca 12 muffins.

Ønsker dere alle rikelig med herlig fredagsfølelse!

6 kommentarer:

 1. Kom hjem og lag noen til oss da!!!!! :-)Appelsinskall høres godt ut sammen med blåbær!!! Har ikke prøvd det før....

  SvarSlett
 2. Hei Camilla! nå er det lenge siden vi har sett hverandre! jeg studerer (som du kanskje vet..?) fysioterapi i københavn. trives veldig godt :) jeg har et forslag til bloggen din (som forøvrig er bra! skal prøve noen av oppskriftene): hva om du skriver næringsinnhold i de forskjellige oppskriftene? kcals, fett, karbo og prot? flott for oss som er litt nøye på sånt, men skjønner hvis det blir litt mye regning ;) klemmer fra filip!

  SvarSlett
 3. Hei Filip! Så utrolig hyggelig å høre fra deg! :D Ja, det har blitt alt alt for lenge siden sist jeg så deg... København høres herlig ut! Jeg vurderer faktisk å utveksle dit for mitt 5. semester - da er det jo godt å vite at det finnes kjentfolk i byen :) Å ha med næringsinnhold er en god idé! skal se hva jeg får til :) Sender deg en stor klem :)

  SvarSlett
 4. I disse muffinsene er det 247 kcal per 100g. 5,4g protein, 9,2g fett (hvorav kun 3% er mettet fett), 33,9g karbohydrater ( + 3,1g kostfiber). Med andre ord en real godsak, men med kostfiber som er fint for fordøyelsen og for metthetsfølelse, og med lite mettet fett - dvs det fettet man helst ønsker å unngå.

  SvarSlett
 5. Disse muffinsene er skikkelig gode! Camilla du er en mesterkokk!
  Også er jo blåbær veldig godt for kruppen da!
  Klem Line

  SvarSlett
 6. Takk Line! ja, blåbær er bra for det meste;-)

  SvarSlett