mandag 23. januar 2012

Pav Bhaji

Ett av årets nyttårsforsetter er å spre (det glade) budskap om at hvert middagsmåltid ikke må være kjøtt eller fisk, og at det ikke trenger å bli en kjedelig og smakløs middagstalerken av den grunn! Jeg syns det er ganske fint å bevisst velge bort kjøtt et par ganger i uken med tanke på bærekraftig matproduksjon. Det finnes noe veldig genialt som heter "kjøttfri mandag" som går ut på nettopp dette, og for dere som syns dette høres spennende ut kan dere lese mer om det her.

Fredagens herlige middagsmåltid var Pav Bhaji som kort fortalt er ferske rundstykker servert med stekte og kokte grønnsaker, blandet sammen med en herlig miks av krydder, som har fått småkoke en fin stund. Det er  opprinnelig typisk indisk "gatemat", som definitivt passer som middag også!

Pav Bhaji

Pav (rundstykke)

4,5 hvetemel
1 ss semulegryn (kan sløyfes)
2 ts tørrgjær
2,5 dl lunket vann
1 ts sukker
1 ss smeltet smør eller margarin
1 klype salt
 
Bhaji (grønnsaksgryte)

1 stk lite blomkålhode (skåret i biter)
3 medium store poteter (skrelt og skåret i biter)
2 store gulerøtter (skrelt og skåret i biter)
2 dl grønne erter
1/2 grønn paprika (skåret i små biter)
6 store tomater eller 10 små (hakket) 
3 rødløk (grovhakket)

2-4 grønne chilipepper (hakket)
8-10 fedd hvitløk
3-4 cm frisk ingefær (raspet), evt 1 ss ingefærpaste 
2 ts garam masala (krydderblanding som finnes i en hver "innvandrerbutikk")
1 ts gurkemeie
1 ts malte korianderfrø
2 ts malt spisskummin
1 ts chilipulver
1 ts malte fenikkelfrø (kan sløyfes)
salt etter smak
2 ss tomatpuré
en neve hakket koriander
2 ss olje til steking (for eksempel rapsolje)
ca 1 liter vann

Slik gjør du: 


Pav

Bland gjæren med det lunkne vannet og sukkeret. La stå i 8- 10 minutter til gjæren er synlig aktivert (det skal skumme godt).

Mens du venter på gjæren, smelt smøret og bland sammen mel, salt og semulegryn i en bakebolle. Tilsett litt og litt av vann/gjærblandingen og smør i melblandingen, og kna godt til du har en deig som er akkurat fast nok til at den slipper hendene - ikke la den bli for tørr. Dekk til bakebollen med et håndkle eller plastfolie og la deigen stå lunt til den har hevet til dobbel størrelse (ca 40 minutter). Slå ned deigen og la den heve i enda 10 minutter. Trill så små boller (6-8 stk.), sett dem tett sammen (det skal bli som et slags brytebrød) på et bakepapirdekket stekebrett og la dem etterheve i ca. 20 minutter. Om du ønsker kan du smøre med egg eller melk før de settes i ovnen. Rundstykkene stekes midt i ovnen på 180 o i 30-40 minutter.
Før servering del rundstykket i to og stek med litt smør i en stekepanne.

Bhaji

Kutt potet, blomkål og gulerot i biter og kok opp med erter og litt salt. La det koke til grønnsakene er møre (ca 30 minutter). Hell av vannet og mos grønnsakene til en grov puré i blender eller stavmikser, og sett til side.                               
Hakk tomater, løk, frisk chili og hvitløk, og ha over i en stor wok eller liknende. Stek i olje på medium høy varme og tilsett krydderne. Tilsett ørlite vann så det ikke brenner seg. La det hele steke til det er mørt, så tilsett grønnsakspuréen, hakket paprika, frisk koriander og pomatpuré og bland godt. Smak til med salt og pepper. La hele herligheten stå og småkoke på lav varme i ca 40 minutter. Rør om og spe på med vann inn imellom. Spe gjerne på med ekstra vann om du syns det har en for tykk konsistens.                    
Server med ferske pav og strø gjerne mer frisk koriander og hakket rødløk over.


God (kjøttfri?) mandag!

3 kommentarer:

  1. Nam! Det skal vi helt klart ha til middag snart! Vet om en liten en som kommer til å elske det:D

    SvarSlett
  2. Er du helt sikker på at rundstykkene skal steke i 30-40 minutter?

    SvarSlett
  3. Det varierer sikkert noe fra ovn til ovn, men Ja, siden rundstykkene stekes på 180 grader og ikke over 200 blir dette riktig. Rundstykkene skal også legges tett sammen på bakebrett/form så det blir som et slags brytebrød.

    SvarSlett