mandag 19. desember 2011

Mammas adventsbulla

Endelig har jeg juleferie!!! Det vil si jeg endelig har tid til å gjøre unna julegaveshoppingen, bake pepperkaker, lage konfekt, og ellers kose meg og gjøre akkurat hva jeg måtte ønske. I skrivende stund hører jeg på Michael Bublés "Christmas" og nyter en av pappas ferske "ginger cookies" - som er et av de herligste, amerikanske bidragene i våre kakebokser til jul (meget sannsynlig at dere kan vente dere en oppskrift på disse).

En av mine adventsfavoritter er lussekatter med safran selvfølgelig, og safran er et krydder som brukes alt for lite i norsk tradisjonsbakst spør du meg. En pakke i året må jeg rett og slett bare koste på meg, til tross for et svært trangt studentbudsjett. En av mammas venninner fra Sverige har delt med oss en herlig oppskrift på det mamma kaller "adventsbulla", som vi lager hvert år.

Disse bærer litt preg av en noe ustabil studentkomfyr, men NAM!
Adventsbulla

Bolledeigen

100 g smør eller margarin
8 dl hvetemel
2 1/2 dl melk 
en klype safran + en sukkerbit (jeg bruker ca et halvt gram safran)
25 g gjær (helst fersk)
3 ss sukker + 1/2 ts salt
2 egg
1 - 1 1/2 dl rosiner + 3 ss hvetemel

Bolletopping

50 g smør eller margarin
1/2 dl sukker
1 dl grovhakkede mandler

Mål opp melet og smuldre inn smøret. Ha i sukker og salt. Varm melken til 37oC. Mal safranen i en mort med en sukkerbit og bland det med melken. Smuldre gjæren over melken og ha melkeblandingen over melblandingen. Rør inn eggene og bland til en jevn deig. La deigen heve 30 - 40 minutter.


Kna inn mel og rosiner i den hevede deigen. Ha deigen over i en smurt eller bakepapirdekket langpanne og kjevle den ut til deigen er ca 2 - 3 cm tykk. Ha sukker, hakkede mandler og skiver med kaldt smør eller margarin over deigen. La den heve i 20 - 30 minutter.


Adventsbullen stekes midt i ovnen på 200oC  i 20 - 30 minutter.

Avkjøl litt og skjær bollen i firkantede biter. Disse egner seg godt til å fryse.

Håper dere tar et velfortjent pust i bakken i disse førjulstider!

2 kommentarer:

  1. Verdens beste adventsbulla! Gleder meg til å prøve å lage dette i jula :)

    SvarSlett
  2. Takk Kaja! Ønsker deg en riktig god jul! :)

    SvarSlett