En av mine adventsfavoritter er lussekatter med safran selvfølgelig, og safran er et krydder som brukes alt for lite i norsk tradisjonsbakst spør du meg. En pakke i året må jeg rett og slett bare koste på meg, til tross for et svært trangt studentbudsjett. En av mammas venninner fra Sverige har delt med oss en herlig oppskrift på det mamma kaller "adventsbulla", som vi lager hvert år.
Disse bærer litt preg av en noe ustabil studentkomfyr, men NAM! |
Adventsbulla
Bolledeigen
100 g smør eller margarin
8 dl hvetemel
2 1/2 dl melk
en klype safran + en sukkerbit (jeg bruker ca et halvt gram safran)
25 g gjær (helst fersk)
3 ss sukker + 1/2 ts salt
2 egg
1 - 1 1/2 dl rosiner + 3 ss hvetemel
Bolletopping
50 g smør eller margarin
1/2 dl sukker
1 dl grovhakkede mandler
Mål opp melet og smuldre inn smøret. Ha i sukker og salt. Varm melken til 37oC. Mal safranen i en mort med en sukkerbit og bland det med melken. Smuldre gjæren over melken og ha melkeblandingen over melblandingen. Rør inn eggene og bland til en jevn deig. La deigen heve 30 - 40 minutter.
Kna inn mel og rosiner i den hevede deigen. Ha deigen over i en smurt eller bakepapirdekket langpanne og kjevle den ut til deigen er ca 2 - 3 cm tykk. Ha sukker, hakkede mandler og skiver med kaldt smør eller margarin over deigen. La den heve i 20 - 30 minutter.
Adventsbullen stekes midt i ovnen på 200oC i 20 - 30 minutter.
Avkjøl litt og skjær bollen i firkantede biter. Disse egner seg godt til å fryse.
Håper dere tar et velfortjent pust i bakken i disse førjulstider!
Verdens beste adventsbulla! Gleder meg til å prøve å lage dette i jula :)
SvarSlettTakk Kaja! Ønsker deg en riktig god jul! :)
SvarSlett