lørdag 22. oktober 2011

Daddelkuler, eller trøfler om du vil!

En av de beste tingene med å studere samfunnsernæring er at vi har praktisk matlaging som en del av undervisningsopplegget. På det forrige kurset vi hadde lagde vi såkalte daddelkuler. Det fine med dadler er at selv om de har masse fruktsukker og er ganske så søte, påvirker de blodsukkeret mindre enn vanlig sukker. Disse kulene egner seg utmerket som "energibooster" for eksempel etter trening, eller som lørdag og lillelørdagssnop!

Kjæresten min har fått helt dilla på dem til kaffen, så det er veldig greit at de er så lette å lage. Og folkens, de er farlig gode...


Daddelkuler

8 dadler
1 ss kakao
1 toppet ss mandelmel (finmalte mandler)
1 ss kokosfett (kan sløyfes)
1 ts agavenektar (evt annen søtning etter ønske)
1 liten ts vaniljeekstrakt/vaniljepulver
1/2 - 1 ts kanel
Hakkede nøtter etter ønske (kan sløyfes)

La dadlene ligge i vann ca 30 min. Hell av vannet og fjern daddelsteinene før du tilsetter resten av ingrediensene og bland alt godt sammen. Sett blandingen i kjøleskapet en liten stund så blir de lettere å trille til konfektkuler. Trill blandingen til passe store kuler, og ha gjerne hakkete nøtter i før du ruller dem i kakao eller revet kokos. Konfekten kan nytes med en gang og lagres best i kjøleskapet. Om du tenker å la dem stå litt kan det være lurt å legge dem på et stykke bakepapir.



---------------------------------

Nå skal jeg nyte helg hos familien på Nesodden og prøve å lese ferdig kapittelet om vitaminer!

Ha en fin lørdag alle sammen!

lørdag 15. oktober 2011

Tuvas helbredende torsk

Jeg fikk denne oppskriften av min venninne Tuva, og har laget den flere ganger de to siste ukene - så god er den! Ikke bare er retten fantastisk og lett å lage, men ingrediensene passer perfekt i forkjølelsessesongen.


Til Arild og meg lager jeg dobbel porsjon:

Helbredende torsk

Til én person:

4 - 5 fedd hvitløk
Et stykke frisk ingefær (tilsvarende halvparten av mengden hvitløk)
1 frisk rød chili
3 ss olje til steking
ca 1 dl kokosmelk
ca 150 g torskefilet (i fingertykke skiver)
70 - 100 g frisk spinat
1 ss lime (evt sitron)
1 ss fiskesaus ("fish sauce")

Hakk hvitløk, ingefær og chili og stek det hele i oljen til det er blankt. Pass på at det ikke blir brent. 
Ha over spinat i pannen og la den falle litt sammen før du heller over kokosmelken. Legg i torsken og la stykkene med fisk trekke et par minutter på hver side (unngå at det koker). Trekk pannen til side, ha over lime og fiskesaus og bland forsiktig (så fisken ikke faller fra hverandre).


Ikke nok med at du får et herlig måltid, men kanskje blir du kvitt forkjølelsen også.

Enjoy!

søndag 9. oktober 2011

Mandelkake

Noe av det verste jeg vet er å kaste mat, og når jeg lagde mandelmelk ble det igjen en del mandelmasse. Selv om det som er igjen, ikke er så næringsrikt - for det meste av næringen er i mandelmelken - er det likevel  igjen noe. Og så er det jo masse fiber!



Mandelkake

100 g nøytral olje
50 g mykt smør (har du laktoseallergi kan du droppe smør og ha 150 g olje)
100 g brunt sukker
100 g hvitt sukker
2 egg
1,5 dl sammalt hvetemel
1,5 dl siktet hvetemel
3 dl mandelmasse (eventuelt malte mandler) 
1 ts kanel
epleskiver til pynt

Rør sukker, olje og smør hvitt (røren blir ikke spesielt hvit pga det brune sukkeret og oljen). Bland inn eggene. Rør inn mel, mandler og kanel til du har en fin og jevn røre. Ha røren over i en smurt springform og pynt kaken med epleskiver og kanel.



Stekes på 200 oC midt i ovnen i 10 - 15 minutter.



Kaken er god både varm og kald!

onsdag 5. oktober 2011

Mandelmelk

Jeg har lenge ønsket å prøve meg på å lage mandelmelk, men har ikke fått meg til å gjøre det for jeg har forestilt meg at det er så avansert. Masse fancy utstyr måtte vel til, tenkte jeg. Men der tok jeg feil! For til alle laktose-intolerante og -allergikeres store glede er det kjempe enkelt å få til. Og det eneste du trenger er en blender eller food processor og et kjøkkenhåndkle.

Mandelmelk

1 del mandler 
3 deler vann
eventuelt smakstilsetning etter ønske (f. eks. honning, vaniljeekstrakt, kanel, dadler)

Ha mandler i vann i rundt 5 timer, eller bare over natten.
Ha kaldt vann, mandler og eventuelt smakstilsetning i en blender.
Hell det hele over i en bolle dekket med et kjøkkenhåndkle og la det renne godt av. Pass på å klemme ut de siste restene av væske fra mandelmassen.
Ha det over i en ren og tett flaske eller liknende.

Bruk det som melk; i bakevarer, på frokostblanding eller liknende.


Etter jeg laget mandelmelk, satt jeg igjen med en masse mandelmasse, og det føltes feil å bare kaste det hele, så jeg tok rett og slett og tørket det i ovnen (i varmluft på ca 100 oC til det var tørt). Den tørre mandelmassen brukte jeg i en herlig kake som jeg legger ut oppskrift på ganske snart.

-----------------------------------

Etter noen hektiske skoleuker har jeg endelig levert alt av oppgaver og har langhelg! Det skal feires med tente stearinlys i stua og norske, ovnsbakte epler til kvelds!

Kos dere i høstmørket!