lørdag 10. november 2012

Pappas Chili con Carne

Chili con carne, hva hadde vel høsten vært uten? Chili con carne er typisk TexMex, altså "Texas-Mexikansk", og kanskje USAs vanligste og kjæreste kjøttgryte. Det er lett å lage en stor porsjon, og passer derfor ypperlig om man har mange munner å mette. Her kommer min versjon av pappas oppskrift.

Chili con Carne

Til 4-6 porsjoner trenger du: 

400 g kjøttdeig
2 bokser hakket tomat
1 boks brune bønner eller kidneybønner
1 stor løk
2 fedd hvitløk
ca 1 ss chilipulver (tilpass etter smak)
1 ss spisskummen
1 ss kakao (kan sløyfes)
1 ss Worcester sauce (kan sløyfes)
1 ts oregano
1 ts sort pepper
salt
olje til steking

Hell bønnene over i et dørslag og skyll dem godt og la renne av. Eller, om du koker dem selv, pass på at du ikke koker dem for lenge. Hakk løk og hvitløk, og ha over i en tykkbunnet kjele med olje. La steke på medium høy varme til løken er blank. Ha i kjøttdeigen og stek til den er brun.

Reduser varmen og ha i spiskummen, chilipulver, pepper, kakao, Worcester sauce og bland godt sammen. Tilsett de hakkede tomatene og la det hele småkoke på lav varme. Jo lenger du lar gryta stå og koke, dess bedre blir gryta. Tommelfingerregelen sier minst en time. Spe på med litt vann underveis om behov.

Tilsett bønnene og la småkoke ca 5 minutter, til bønnene er gjennomvarme. Gryteretten kan lett lages mer økomomisk med mer bønner og mindre kjøtt, eller vegetar ved å droppe kjøtt helt og heller ha mange forskjellige typer bønner i.
Server gjerne med ris, pasta eller maisbrød, og med tilbehør som ost, rømme, persille og koriander.  
Om det blir rester tåler chili con carne veldig godt å stå i kjøleskapet et par dager. Jeg vil tørre å påstå at den faktisk blir enda bedre etter minst en natt i kjøleskapet. Retten egner seg også godt til å fryse ned.

God helg og god middag!

33 kommentarer:

  1. Hei, Camilla!

    Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

    SvarSlett
  2. Hvis jeg skulle doble mengden kjøttdeig skal jeg bare doble alt det andre også?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, da får du dobbel porsjon. :-)

      Slett
    2. Men pass på å smak til med chili, så du får den styrken du ønsker.

      Slett
    3. Hva med hvitløken, det blir ikke for mye med 4 fedd hvis jeg dobler oppskrifta?

      Slett
    4. Hva er det kakaoen gir denne retten?

      Slett
    5. Når du har fire bokser med hakket tomat syns jeg ikke fire fedd blir for mye. Kakao syns jeg at gir det lille ekstra! Men kan droppes om du ønsker.

      Slett
    6. Folkens, Kvitlauk blir det aldri for mye av! Jeg hadde doblet mengden hvitløk, minst!

      Slett
  3. Hjem å lage middag! Dette så og hørtes veldig godt ut :-)

    SvarSlett
  4. Sikkert godt dette her, men jeg ville droppa bønnene ;)

    SvarSlett
  5. Kjempefin oppskrift! Og en chilli con carne uten bønner er vel som en fårikål uten kål ;)

    SvarSlett
  6. Ser veldig godt ut! Har du oppskriften på maisbrød også?

    SvarSlett
  7. Så hyggelig! Oppskriften på maisbrød blir lagt ut senere idag. :-)

    SvarSlett
  8. Om jeg bytter ut kjøttdeig med fisk, f.eks torsk eller sei, tror du det funker?

    SvarSlett
    Svar
    1. Til denne retten kan du bruke hva som helst: Kjøtt eller fisk...

      Slett
    2. Ja, det tror jeg kan bli en spennende rett! Men om du skal bruke fisk så vent med å ha i fisken tilslutt, og la den trekke kun i noen minutter før gryten serveres (hvor lenge kommer an på størelsen på fiskebitene). Har du i fisken for lenge før servering kan den bli fort bli seig;)

      Slett
  9. Ser skikkelig godt ut, må prøves en kald hustrig dag. Jeg har forsøkt å lage enchiladas fra bunn med littegrann 70 % kokesjokolade, og sjokoladen ga en helt spesiell og rund smak, så jeg tipper kakaoen gjør noe av det samme.

    SvarSlett
  10. mmmm! kommer maisbrød oppskrift snart???

    SvarSlett
    Svar
    1. Du reddet middagen idag.Det smakte utmerket:) :) SW.

      Slett
  11. Jeg skal prøve den jeg oxså. Tusen takk for oppskriften.

    Fra
    Jessica :)

    SvarSlett
  12. Jaja, TexMex chili er ikke i naerheten av dette men det funker sikkert for dere i Norge...Alt er jo Taco.....

    SvarSlett
  13. det er kjempe godt..

    SvarSlett
  14. Jeg har ikke funnet maisbrødoppskriften din, som du skulle legge ut i går, så ta forsøker jeg noen andre sin oppskrift.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den ligger under "Brød" på høgre side :)

      Slett
    2. Å, det var synd du ikke fant den. Oppskriften ligger som nevnt under etiketten "brød". For å komme til forsiden min kan du trykke på bloggoverskriften "Lime & Chili", og da kommer nyeste innlegg opp. Jeg har også lagt inn en hyperlink til maisbrød i teksten på chili con carne oppskriften.

      Slett
  15. JEg husker jeg laget denne rette på 80 tallet men da brukte jeg oksekjøtt og tørket chili,,det ble veldig sterkt...);:

    SvarSlett
  16. Du er så flink Camilla! Blir Chili con Carne og maisbrød i helgen :)

    SvarSlett
  17. Notebooks in paper quality and overall build, with cleanly woven binding and a nicely textured cover that opens flat. http://l9nwycp0h4.dip.jp http://3mw4znjo1z.dip.jp http://5o5n7jolst.dip.jp

    SvarSlett