onsdag 16. mai 2012

Grove hamburgerbrød med søtpotet


Nå er grillsesongen rett rundt hjørnet, og da er det fint å ha et smakfult og sunnere alternativ til kjøpte hamburger- og pølsebrød. I denne oppskriften er det mye grovt mel, som gir en bedre næringsverdi og som metter bedre enn hvitt brød. I tillegg er det søtpotet i, som gir en helt fabelaktig dybde i smaken, perfekt til grillmat. Fordi de har mye grovt mel i passer de også veldig godt til å servere som vanlige rundstykker.

Hamburgerbrød med søtpotet

1 medium stor søtpotet
2,5 dl melk
1/2 pk gjær
1 ts sukker
1/2 ts salt
3 ss olje
250 g sammalt hvetemel
300 g siktet hvetemel
Sesamfrø (kan sløyfes)

Skrell søtpoteten og skjær den i biter. Ha den i en liten gryte og fyll med vann så det bare akkurat dekker potetbitene (vannet skal også brukes i deigen). Kok til potetbitene blir myke, sett gryten til side og la blandingen kjøle ned mens du aktiverer gjæren. Dette gjøres ved å blande gjæren med ca 1 dl lunkent vann (av vannet du kokte potetene i) og 1 ts sukker i et glass. Er potetvannet for varmt, tilpass temperaturen med litt kaldt vann. La gjærblandingen stå til det skummer godt (ca 5 min). Mens du venter på gjæren, mos potetbitene og resten av kokevannet til en fin pure.

Teperaturreguler søtpotetblandingen med melken, og ha over gjæren. Ha i salt og olje. Bland inn det grove melet. Kna deretter i litt og litt av det siktede hvetemelet, til du har en deig som slipper bollen. Det kan hende du trenger mer mel, det kommer litt an på hvor mye vann det er i søtpoteten. Kna deigen godt, til den er jevn og smidig. Sett så deigen på et lunt sted og la heve til dobbel størelse.

Hell ut deigen på en olje- eller meldekket flate og elt den lett. Form rundstykker (12 - 16, avhengig av hvor store du vil ha dem), og legg dem på et bakepapirdekket bakebrett. Du kan selvfølgelig også trille dem til avlange brød og lage pølsebrød isteden.


 La brødene få hvile på stekeplaten et par minutter før du trykker dem lett ned, så de blir ganske flate.
 Dekk til og la dem heve til dobbel størrelse.


Forvarm ovnen til 225 C. Når hamburgerbrødene er ferdighevet, pensle dem med vann og strø over sesamfrø. Stek dem midt i ovnen i 10 - 15 minutter. Avkjøl på rist.

Disse egner seg godt å fryse, så om du har plass i fryseren så er det bare å doble oppskriften.
----------------------------

Ønsker alle en riktig god 17 mai!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar