Noe av det beste med å ha fulle dager hele uken, er den fantastisk befriende følelsen av fredag! For meg er dagen nesten hellig, og om jeg har mye pensum å komme igjennom, så leser jeg heller litt ekstra på lørdag. Det er også en fin dag for å unne seg noe litt ekstra godt til formiddagskaffen eller til "Gullrekka" på kvelden.
Amerikanske muffins er ikke like søte som norske muffins, og disse har litt grovt mel i - som blant annet gjør at de metter mer og er mer næringsrike! Og i denne oppskriften har det lurt seg inn en ekstra ingrediens - nemlig appelsinskall - som gjør dem ekstra gode, spør du meg...
Amerikanske blåbærmuffins
3 1/2 dl siktet hvetemel
2 1/2 dl sammalt hvetemel
1 1/2 dl sukker
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
en klype salt
1 egg
2 1/2 dl surmelk (f. eks kefir eller skummet kulturmelk)
1 dl nøytral olje (f. eks rapsolje)
1 ts vaniljeekstrakt
3 1/2 - 4 dl blåbær (frosne eller friske)
raspet skall fra 1 appelsin (eller sitron)
Bland sammen egg, surmelk, olje og vaniljeekstrakt i en bolle. I en annen bolle, bland sammen mel, sukker, bakepulver, natron, salt og raspet appelsinskall. Pass på at du kun rasper av det gule av skallet, og ikke det hvite som gir bitter smak. Rør det våte og det tørre forsiktig sammen før du vender inn bærene med en slikkepott. Fordel muffinsformer på et bakebrett (gjerne et muffinsbrett) og ha i en solid spiseskje med røre i hver form. Stekes midt i ovnen på 190oC i 20 - 25 minutter. La muffinsene stå og avkjøle i 5 - 10 minutter før servering. Oppskriften gir ca 12 muffins.
Ønsker dere alle rikelig med herlig fredagsfølelse!